Osłonki białkowe wiankowe FABIOS to połączenie tradycyjnych właściwości jelit naturalnych z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi. Dzięki osłonkom białkowym producenci mogą poszerzyć swoje portfolio produktów, a konsumenci otrzymują kiełbasę o atrakcyjnym i naturalnym wyglądzie. Występują też one w opcji łatwo zdejmowalnej. Zastosowanie do produkcji wyrobów dla których kształt podobny do wyrobów uzyskanych w jelitach naturalnych jest bardzo istotny. Zaletami tych osłonek są: okrągły kształt i apetyczny wygląd, imitują jelita naturalne, nadają wyrobom trwały kolor po wędzeniu, obsychają w sposób naturalny z farszem, przepuszczalne dla dymu i pary wodnej, gwarantują sprawny i efektywny przebieg procesu technologicznego. Typy osłonek: FW – do wyrobów wędzonych i parzono-wędzonych, tradycyjna średnica wianka, FWT – do wyrobów wędzonych i parzono-wędzonych, mniejsza średnica wianka, FWR – do wyrobów surowych i trwałych, tradycyjna średnica wianka, FWTR – do wyrobów surowych i trwałych, mniejsza średnica wianka.