Jak prawidłowo eksponować towar PREMIUM w ladzie chłodniczej?

16 maja 2016

Prawie 80% konsumentów decyzję o zakupie podejmuje w miejscu sprzedaży, ważne jest więc odpowiednie zaprezentowanie
produktu PREMIUM w ladzie chłodniczej. Klienci kupują oczami, dlatego ekspozycja musi być obfita, estetyczna i zachęcająca do zakupu.

  1. JEDNO MIEJSCE Wędliny PREMIUM powinny być umieszczone
    w JEDNYM miejscu (najlepiej w pobliżu kasy).
  2. WYRÓŻNIENIE W LADZIE Od produktów z najwyższej
    półki klient oczekuje, że będą ELEGANCKO OPAKOWANE
    I ESTETYCZNIE POKAZANE.
  3. W celu wyeksponowania produktów można zastosować ELEMENTY
    DEKORACYJNE podkreślające swojskość, tradycję np.
    elementy drewniane,  wiklinowe, porcelanowe czy warzywa lub owoce.
  4.  Pomocnym narzędziem wyróżniającym asortyment PREMIUM są INDYWIDUALNE ETYKIETY
    dla linii produktów PREMIUM , a także dopasowane do nich CENÓWKI.
  5. ZASADA FIFO – Towar powinien być na bieżąco dokładany, przy
    zastosowaniu zasady „First In, First Out” – dosłownie:
    PIERWSZE WESZŁO, PIERWSZE WYSZŁO.
    Czyli dokładamy świeży towar od strony klientów,
    a sprzedajemy ten starszy od strony obsługi.
  6. PLASTERKOWANIE TYLKO NA ŻYCZENIE
    KLIENTA – Wędlin PREMIUM nie eksponuje się w plastrach,
    prezentowany jest jedynie przekrojony blok. Wyroby
    PREMIUM powinny być krojone na życzenie klienta
    dopiero w momencie zakupu.
  7. UŁOŻENIE W LADZIE – Kiełbasy grube powinny być
    ułożone przekrojonym końcem prostopadle w ladzie.
    Natomiast kiełbasa cienka równolegle do przejścia.
  8. OBFITOŚĆ W LADZIE Lada powinna być obficie
    zaopatrzona, ma sprawiać wrażenie przepełnionej towarem.
  9. KONTRASTY – Aby wyróżniać poszczególne asortymenty ważne jest by
    zestawiać obok siebie produkty o jak najbardziej zróżnicowanej barwie
    czy odcieniu.

lada1

lada2

Fi Food Ingredients Europe

18 listopada 2023

Kolejne wydarzenie w którym wzięliśmy udział to Targi Fi Food […]


Okrągły stół branży mięsnej

17 listopada 2023

Mieliśmy przyjemność być sponsorem oraz uczestniczyć w wydarzeniu „Okrągły stół […]


Kongres MEAT-ing 2023

1 czerwca 2023

Wzięliśmy udział w tegorocznym kongresie technologów, działów rozwoju i jakości […]


Rozpocznij rozmowę
Porozmawiajmy!
Dzień dobry, w czym możemy pomóc?