Tymianek w kuchni francuskiej uważany jest za jedno z najznakomitszych ziół. Tymianek wchodzi w skład tradycyjnej francuskiej mieszanki przyprawowej – bouquet garnis (pietruszka, liść laurowy i tymianek). Tymianek doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. Dodawany jest również do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, aromatyzowanego octu, musztardy a także do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Tymianek świetnie komponuje się również z warzywami nadając aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi.